5 میلیون هوادار تورک قشقایی تراختور

TIRAXTURUNQ 5 MILYON QAŞQAILI YARDIMÇILARI

5 میلیون هوادار تورک قشقایی تراختور

TIRAXTURUNQ 5 MILYON QAŞQAILI YARDIMÇILARI

ییلاق و قشلاق ، راهی که به سختی طی می شود

عشایر براساس فصول سال و نیازهای زندگی شان براساس رسومی که در زمان های قدیم متداول بوده میان ییلاق و قشلاق حرکتی دائمی دارند .

به گزارش واحد مرکزی خبر ، هم اکنون عشایر با 212 هزار خانوار ، یک میلیون و200 هزارنفر از جمعیت کشور را تشکیل می دهند که در استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی ، لرستان ، اردبیل ، چهارمحال و بختیاری ، ایلام، خراسان جنوبی خوزستان ، سمنان ، کهگیلویه و بویراحمد ، کرمان ، کرمانشاه ، گلستان و فارس پراکنده اند .

عشایر فارس هم از سه ایل قشقایی ، خمسه ، لر ممسنی و هشت طایفه مستقل شامل 360 تیره تشکیل شده است .

به گفته حسن حبیبـی مدیرکل امـورعشایر قشقایی فارس، جمعیت عشایر قشقایی استان بیش از 180 هزار نفر است که 14 درصد از جمعیت عشایر کشور و پنج درصد از جمعیت استان را بخود اختصاص داده اند .

عشایر فارس سالانه 2 بار کوچ می کنند ؛ کوچ بهاره از اواسط فروردین و کوچ پاییزه از اواسط شهریور آغاز می شود ؛ طول مسافت بلندترین کوچ عشایر قشقایی 900 کیلومتر و کوتاه ترین مسیر آن 25 کیلومتر است .

عشایرفارس درفصل ییلاقی درنواحی شمال استان در شهرستان های آباده ، اقلید ، بوانات ، سپیدان ، خرم بید پاسارگاد ، مرودشت و در فصل قشلاقی در شهرستان های داراب ، زرین دشت ، فسا ، جهرم ، استهبان ، نی ریز قیروکارزین ، لامرد ، خنج ، مهر ، لارستان ، فیروزآباد ، فراشبند ، کوار ، کازرون و ممسنی پراکنده اند .

مدیرکل امورعشایرفارس، می گوید: به منظور تأمین خوراک دام عشایر قشقایی استان حدود 6 میلیون هکتار از عرصه مرتعـی فارس در اختیـار آنهاست که بیش از سـه میلیـون و نیـم رأس دام را به شیوه سنتی نگهداری می کنند .

عشایر استان به عنوان تأمین کننده بخشی از نیازهای دامی و حتی کشـاورزی جایگاه ویـژه ای دارنـد که از جمله آن می توان به تولید گوشت ، محصولات لبنی ، پشم و صنایع دستی مانند گلیم ، جاجیم و گبـه اشـاره کرد .

هم اکنون عشایر ایران 20 درصد مواد پروتئینی و سایر فرآورده های دامی و 35 درصد صنایع دستـی کشور را تولید می کنند ؛عشایر قشقایی فارس هم با بیش از16 هزار تن گوشت قرمز بیش از 14 درصد از کل گوشت عشایر کشـور و 30 درصـد گوشت فارس را تولید می کنند ، همچنین سالانه بیش از 50 هزار تن لبنیات و بیش از 2 هزار تن پشم و مو را تولید می کنند ؛

علاوه بر این می توان بر تولید بیش از 97 هزار تن گندم آبی ، 10 هزار تن گندم دیم ، 24 هزار تن جو دیم و بیش از 57 هزار مترمربع صنایع دستی اشاره کرد .

با این همـه عشایر قشقایی استـان در مسیر کوچ با تحمل سختی های فراوان هر ساله خسارت های زیادی را متحمـل می شوند .

فقر مراتع ، دست یافتن روستائیان به مراتع و محدوده های عشایر قشقاییی، جلوگیری روستائیان از استفادهعشایر قشقایی از مراتع میان بند ( مراتع حدفاصل مراتع ییلاقی و قشلاقی )، حوادث و سوانح طبیعی ازجمله خشکسالی و سیل و تصادفات جاده ای حین کوچ از مشکلاتی اند که عشایر قشقایی در کوچ با آن روبرواند .

ارچی مرادی ازعشایر قشقایی ایل قشقایی تیره قره گزلو درخصـوص مشکلاتش حین کوچ می گوید : تبدیل راه های عبور ایل به جاده های اصلی موجب شد ، مجبور شویم از آزادراه ها و یا مسیرهای سخت گذر عبور کنیم که در این گذر از مسیرها علاوه بر اینکه جان خودمان به خطر می افتد دام هایمان هم تلف می شوند .

علی قلی حمزوی معاون فرماندار سمیـرم اصفهان که شهرشـان میزبان عشایر قشقایی استـان فارس است گفـت : گسترش شهرسازی و واگذاری مسیرهای عبور ایل به بخش های صنعتی و کشاورزی موجب مسدودشدن محل های عبور ایل یا همان ایل راه ها شده است .

این مسأله موجب شده است عشایر قشقایی مجبور شوند جاده ها را برای عبورخود انتخاب کنند ویا به سراغ مسیرهای دیگر که بیشتر سخت گذر است ، بروند .

به گفته گرامی مدیر روابط عمومی امورعشایر استان فارس پارسال براثر بارش برف و باران در مسیـر ییلاق و قشلاق و میان بندهای شمالی استان فارس بیش از 700 منزل عشایر قشقایی خسارت دید و بیش از هفت هزار و 500رأس دام هم تلف شد ؛ ابتـدای امسـال هم بیش از 200 رأس دام براثر برخورد با قطار شیراز ـ اصفهان تلف شد .

مدیرکل امورعشایراستان هم درخصوص مشکلات عبورومرورعشایر قشقایی استان فارس گفت : با توسعه شهرنشینی بیشتر ایل راه ها مسدود شده است که از جمله آن می توان به مسیرهای کازرون، دشت ارژن، فیروزآباد و فسا اشاره کرد .

او افزود : هم اکنون راه های فرعی برای کوچ ایل درنظر گرفته شده است که نقشه برداری ازاین راه هــا آغاز شده و امیدواریم بتوانیم این مسیرها را احیاء کنیم .

حبیبی گفت : با توجه به آسیب پذیر بودن زندگی عشایر قشقایی بیمه آنان ضروری به نظر می رسد که در این خصوص اقداماتی ازجمله بیمه عمر ، بیمه زندگیعشایر قشقایی انجام شده است کهعشایر قشقایی می توانند با پرداخت مبلـغ ناچیزی خود ، دام ها و چادرشان را بیمه کنند .

وی معتقداست اسکان عشایر قشقایی بهترین راه برای کاهش خسارت های واردشده به عشایر قشقایی وافزایش ظرفیت تولیدی این قشر است .

حمزوی معاون فرماندارسمیرم استان اصفهان هم معتقداست برای اینکه مشکلات کوچ کاهش یابد وزمان کوچ به وضع مطلوب برسد و خدمت رسانی به عشایر قشقایی سریع ومنظم شود ، هماهنگی میان استان های همجوار کوچرو مانند فارس ، بوشهر ، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان ضروری است .

وی همچنین ازدیاد اطراق گاه ها در مسیر کوچ ، ایجاد پایگاه های مشخص برای عبور ایل و اعـلام زمان کوچ به آنان را از راه هایی می داند که می توان از مشکلات عبورعشایر قشقایی کاست .

نظرات 2 + ارسال نظر
Umud Urmulu 1389/01/30 ساعت 07:21 ب.ظ http://urmiyenews.blogspot.com/

Qaşqaty Türklərın və Tıraxtor Yardımçıları bir Görütü
http://www.boxca.com/bi1tqm387bt0/Qashqay-Turk-triaxtor.jpg.html

بابک 1389/01/31 ساعت 05:55 ب.ظ http://urmulake.blogsky.com

هو الحکیم
دوست عزیزم
اگر آذربایجان را دوست داری
اگر به وطن مادری ات عشق می ورزی
اگر دریاچه اورمیه را می خواهی
اگر به محیط زیستمان اهمیت قائلی
پس:
ما را در تلاش برای نجات دریاچه اورمیه از خطر خشک شدن و فاجعه زیست محیطی یاری فرمائید.
آدرس سایت ما:
www.urmulake.blogsky.com
با لینک نمودن " سایت حامیان محیط زیست آذربایجان " ما را در انجام وظایفمان یاری کنید.
منتظرتان هستیم...
تلاش همگانی برای نجات دریاچه اورمیه از خطر خشک شدن.
با خشک شدن دریاچه اورمیه حیات ما و فرزندان و آیندگانمان به خطر خواهد افتاد...
بیایید از این فاجعه پیش گیری کنیم...

ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد